![]() Sumber: Masakan Tradisional Utara 1991 Hits: 2709 Rating: 7.50 Review: 1 | |
Bahan-Bahan: | |
600 gm mi kuning 600 gm daging bertulang 600 gm udang 150 gm sawi 150 gm tauge 150 gm kubis 4 biji telur 5 biji cili merah 1 biji tomato | 4 sudu besar sos tomato 2 sudu besar cili mesin 2 sudu besar minyak 6 labu bawang merah 2 ulas bawang putih 1 pokok daun bawang 1 pokok daun saderi 2 keping tauhu Garam secukup rasa Gula secukup rasa |
Cara: | |
Bersihkan daging dan udang, kemudian rebus bersama garam. Apabila masak, toskan dan simpan air rebusan. Potong daging dan udang sebesar 2 cm. Hiris kubis dan potong sawi sepanjang 3 cm. Hiris tomato bulat-bulat, daun bawang, daun saderi sepanjang 1 cm. Potong cili merah nipis-nipis. Hiris bawang dan goreng. Tumbuk bawang putih. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih. Apabila kuning masukkan cili mesin. Kacau selama 2 minit. Masukkan air rebusan dan kacau selama 1 minit. Masukkan kubis, sawi, tauge, tauhu dan mi. Masukkan sos tomato, garam, gula dan kacau rata-rata sehingga mendidih. Apabila menghidang, taburkan telur potong, cili merah, tomato potong, daun saderi, daun bawang dan bawang goreng. |