Sumber: Resepi Harian Edisi Ketiga Hits: 2893 Rating: 7.00 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: | |
150 gm tulang lembu 4 biji lada sulah 1 kuntum bunga lawang 2 kuntum bunga cengkih 1.5 cm kulit kayu manis Lada sulah & garam secukup rasa 1 liter air 4 ulas bawang merah | 2 ulas bawang putih 1 hiris halia 2 biji ubi kentang 1 biji bawang besar 1 tangkai daun saderi 1 tangkai daun bawang 1 sudu besar minyak |
Cara: | |
Basuh & potong tulang lembu. Kupas & basuh bawang, kentang & halia. Basuh bahan-bahan rempah, daun saderi & daun bawang. Belah bawang besar, ubi kentang dipotong 4 & rendam di dalam air. Potong daun saderi & asingkan daunnya dari batang. Memasak air rebusan daging. Masukkan tulang, lada sulah, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, bawang (separuh sahaja), halia, bawang besar, batang saderi & garam ke dalam periuk yang diisi dengan 1 liter air. Masak hingga air mendidih & setelah mendidih, biarkan air mereneh selama 1- 1 1/2 jam / hingga daging empuk & mesra. Memasak sup. Masukkan ubi kentang apabila daging hampir empuk. Potong daun bawang & daun saderi. Panaskan 1 sudu besar minyak & goreng bawang yang lebih hingga kuning untuk hiasan. Apabila daging & ubi kentang telah empuk, perasakan sup & hidangkan semasa panas di dalam mangkuk, hias dengan bawang goreng, daun saderi & daun bawang. |